De werkloosheid daalt. Van 4,5 procent nu, naar 4 procent volgend jaar. Niet indrukkend, toegegeven. Maar het zijn toch mooi een paar duizend mannen en vrouwen extra die 's ochtends fris gedoucht hun broodtrommeltje onder de snelbinders klemmen om naar de baas te fietsen.
Een mooi beeld. Zeker nu het zonnig wordt. En we hadden al zo'n beetje het laagste percentage werklozen van Europa. Vergelijk het eens met Spanje, waar 4,3 miljoen Juans en Christabella's (ruim 20 procent van de Spaanse bevolking) wanhopig de kranten naspitten op vacatures.
Het positieve nieuws komt uit het nieuwste Centraal Economisch Plan van het Centraal Planbureau (CPB) en uit het Economisch Kwartaalbericht van de Rabobank, dat even erna op de mat viel. Meer data: de daling van het aantal uitzenduren is tot een halt gekomen. Er worden minder ontslagaanvragen ingediend en minder faillissementen uitgesproken. Bedrijven investeren 2,75 procent meer. De economie als geheel groeit met 1,5 procent.
Ook met Duitsland gaat het fantastisch. Het land beleeft de laagste werkloosheid sinds de eenwording - en economisch gezien kleven we toch aan de oosterbuurman als een ossenpikker (vogeltje) aan de rug van een neushoorn.
Karige plusjes
Toch hebben de economen van de Rabobank en de cijferaars van het CPB geen montere rapporten geschreven. Integendeel: ze somberen zelfs een beetje. Ja, er is economische groei. Maar wat een karige plusjes.
Bovendien danken we de goede cijfers vooral aan de uitvoer. Maar hoe zal die zich ontwikkelen met alle onrust in de wereld? De bedrijven die nieuwe spullen kopen, doen dat vooral omdat het moet. Machines, computers, vrachtwagens moeten eenmaal versleten toch eens vervangen worden. Dat is nog wat anders dan echte groei.
En waarom trekken die consumentenbestedingen maar niet aan? Ze lijken met een half procent te gaan groeien in 2011; dat zet amper zoden aan de dijk. Bovendien krijgen mensen netto opnieuw ietsje minder te besteden - 0,75 procent - en dat voor het derde jaar op rij. Met dank aan kabinetsmaatregelen en vastgevroren lonen.
De Rabobank plaatst het in dit perspectief: ‘Door de kredietcrisis is Nederland ruwweg vier jaar aan economische groei kwijtgeraakt'. Mokkend: ‘Op de productiepiek van 2008 zitten we nog steeds niet.' Dat is waar, natuurlijk. Maar on the bright side: in het dal van 2009 zitten we evenmin.
Bron: Wouter Smilde